Natuurmuseum en klompenwinkel 'De Wielewaal'

Passie voor natuur en landschap
Lou Rijneveld is al sinds zijn kinderjaren geboeid door de natuur. Hij groeide op in de boerderij waar nu inmiddels ook het natuurmuseum gevestigd is. De boerderij die al drie generaties van de familie is, heeft inmiddels geen vee meer in bezit. Lou werkte bij de melkfabriek en was daarbij veel op de weg als intermediair om contacten te onderhouden met de melkveehouders.

Verkeersslachtoffers
Lou had oog voor de vogels en dieren langs de weg. Maar kreeg ook een scherp oog voor doodgereden vogels en dieren. Door het drukkere verkeer en de versnippering van het landschap zijn miljoenen vogels en dieren jaarlijks het slachtoffer. De eerste ransuil werd in 1985 opgeraapt en geprepareerd. Dit was het begin van de grote verzameling.

Natuurmuseum
In 1997 besloten Lou en Marijke om de verzameling ten toon te stellen. In de kapberg achter de boerderij werden de vogels en dieren geëxposeerd. Het nog kleine natuurmuseum begon uit passie om bezoekers te laten zien hoe rijk de natuur om ons heen is. Zo laat het ook zien wat de gevolgen zijn van het voller en drukker worden van Nederland.

Muurschilderingen
Bij de inrichting van het museum wilde Lou de preparaten zo natuurgetrouw mogelijk in hun eigen leefomgeving tentoonstellen. Lou maakt van diverse vergezichten uit de omgeving muurschilderingen in de diorama’s. De schilderingen van polder Willige Langerak en oude dorpskernen maken het museum uniek.

Verhaal

Doordat het museum helemaal uit eigen initiatief en uit eigen hand is opgezet zit er achter elke vogel en elk schilderij wel een verhaal. De informatiebordjes bij de preparaten laten precies zien waar de vogel gevonden is en wat de doodsoorzaak is. De geschilderde landschappen vertellen hun verhaal door hun geschiedenis maar ook vanwege de bijzondere natuur die er voorkomt.

De Middelste molen van Cabauw
Een van de muurschilderingen laat de Middelste molen van Cabauw zien. Achter dit schilderij zit een verhaal: de oorsprong van de boerderij. In Cabauw stond in 1773 een rij van drie molens die de polders van Lopik bemaalden. Molenaar Cornelis Versteegt pachtte en bewoonde de middelste molen van 1855 tot 1884. In 1884 besloot hij om zijn geluk in Amerika te beproeven. Met zijn vrouw en acht kinderen ging hij met de Holland-Amerikalijn naar Amerika. Het gekochte land bleek er bij aankomst niet te zijn: Hij was bedrogen. Omdat zijn vrouw erg veel heimwee had keerden ze zonder geld terug in Nederland. De molen was inmiddels weer verpacht. De Familie probeerden hun nieuwe bestaan in Willige Langerak op te bouwen. Cornelis werd boeren-timmerman. Al gauw bouwde hij ook boerderijen. Toen zijn dochter Merrigje plannen kreeg om met Laurens Rijneveld te trouwen bouwde hij op een buitenstuk van de Rijnevelden een Boerderij. Deze boerderij werd rond 1904 gebouwd.
Tot op de dag van vandaag wordt deze boerderij door Rijnevelden bewoond. Lou Rijneveld als derde generatie.

Toekomst
Inmiddels is het natuurmuseum uitgebreid en bezit het een unieke collectie van vogels en dieren uit de omgeving. Maar de drijfveer blijft het zelfde. Het gaat niet om de hoeveelheid vogels en de grootte van de collectie, maar om het bewust maken van de unieke natuur om ons heen. Het museum heeft nu drie expositieruimten die met elkaar één geheel vormen.